Wat is nou een écht souvenir van Tournus?

Wat is nou een écht souvenir van Tournus?

Als je op bezoek bent in Tournus, en je bent onder de indruk van onze mooie stad, dan wil je vast ook een leuk souvenir van Tournus kopen. Als aandenken voor jezelf, of als cadeautje voor de thuisblijvers. Of misschien wil je ter plekke genieten van de lokale specialiteiten. Dus luidt de vraag: “Wat is nou een typisch Souvenir van Tournus?” Ik geef je graag wat ideeën.

Gebak en chocolade

souvenir van tournus - macarons
Huisgemaakte macarons van Lathuilière

Tournus heeft twee uitstekende patissiers, die allebei de zogenaamde ‘Tournusiens’ verkopen. Dat zijn schuimachtige gebakjes op basis van hazelnoot. Er zijn verschillende uitvoeringen, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan die van de patisserie Lathuilière. Die verkopen overigens ook andere specialiteiten, zoals de ‘délices de Tournus’, een chocoladeversnapering gevuld met praline-cointreau, zelfgemaakt roomijs, macarons (zie hierboven) en de Galettes Tournusiennes.souvenir van tournus - chocolat gerlannus

De andere patissier, Delors, is pas een paar jaar gevestigd in Tournus.
Maar ook daar hebben ze inmiddels begrepen dat je iets bijzonders moet doen om op te vallen. Ze hebben nog geen website, maar op hun Facebook-pagina vinden we de ‘Gerlannus-pijlen’ in chocola. Geïnspireerd op de wegwijzers van de culturele stadstour en met dezelfde gouden glans.

Ansichtkaarten als souvenir van Tournus

souvenir van tournus - houten ansichtkaarten esdoorn bedruktEr zijn diverse winkels met ansichtkaarten, waarvan één in de hoofdstraat. Dat is de Librairie des Arcades. De ansichtkaarten staan er voor de deur in van die draairekken. Let vooral op de mooie kaarten gemaakt van een dun plakje esdoorn-hout (érable of maple). Het hout komt van een bedrijf in Tournus gespecialiseerd in alles wat met fineer te maken heeft. De firma Gauthey Placages heeft misschien wel honderd houtsoorten op voorraad, verkocht in uiterst fijne plakjes of reepjes. Maar een andere keer meer hierover. De foto’s op die bijzondere houten kaarten zijn overigens van mij en ik ben ook inwoner van Tournus. Dus als je een écht 100% ter plekke gefabriceerd souvenir van Tournus zoekt, ben je met een ansichtkaart van de boekhandel direct geslaagd.

Echte souvenirwinkel Siècles et Arts

Tegenover de Abdij is een winkel die er van buiten uit ziet als een kiosk (en dat is het ook) maar waar een grote verzameling souvenirs achter schuil gaat. Met naast snuisterijen ook veel regionale roducten, zoals wijn, honing en koekjes en dergelijke. En al is een fles Crémant (prikwijn) de Bourgogne niet per se een echt souvenir van Tournus (wij maken zelf geen wijn, al zitten we vlak bij wijndorpen Plottes, Mancey en Chardonnay), het is wél een erg lekker cadeau. De winkel heet ‘Siècles et Arts’, ofwel  ‘Eeuwen en Kunsten‘. Tja. Ik heb het ook niet verzonnen. Maar loop er gerust eens binnen, want het is zeker de moeite waard.

Kunst en kunstnijverheid

souvenir van tournus - Draakpaard bestiaire van Bernard Husson
Draakpaard van Bernard Husson

Als je nou toch iets bijzonders uit Tournus wilt, waarom dan niet bij een van de vele galeries binnengelopen om een werk van een lokale kunstenaar te kopen? Onze eigen Galerie Nakaï telt eigenlijk niet, want de eigenaresse en kunstenaar is Japanse, dus amper echt Tournussienne te noemen. Maar vlak naast de abdij is er Colette Houtmann, die bijzondere keramiek-objecten maakt en verkoopt, en honderd meter verderop, in het steegje Rue Jean Jaques Rousseau, heeft Bernard Husson een spannend klein galerietje met zijn eigen stenen sculpturen. Vooral in het weekend geopend. Zie verder de kaart van Chemin des Arts.

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.