BEZIENSWAARDIGHEDEN TOURNUS

BEZIENSWAARDIGHEDEN TOURNUS

Op zoek naar bezienswaardigheden?
Tournus heeft keuze zat.

Wat in Tournus bezienswaardigheden zijn, hangt natuurlijk helemaal af van wat jij persoonlijk bezienswaardig vindt. Tournus is maar een klein stadje, maar er valt genoeg te zien. Ten eerste is er het stadje zelf. Het heeft zijn oorsprong in de Romeinse tijd, en er staan veel oude gebouwen uit de 16e en 17e eeuw, waarvan sommige een uitstraling hebben alsof er in al die eeuwen helemaal niks aan gedaan is.

Loop bijvoorbeeld eens door het straatje ‘Impasse du Bief Potet’ in hartje centrum. De steeg was vroeger een stroompje, en waarschijnlijk benut als open riool. Het loopt – inmiddels onder de grond – achter de huizen langs, en diverse gevels zijn in de originele staat. Je kunt je hier heel goed indenken dat er ineens een raam open gaat van waaruit iemand een ouderwetse po ledigt. Hier links een plaatje van toen het nog een riviertje was, dat dwars door de stad stroomde. En onder een foto van na het kanaliseren en ‘overdekken’ van de beek, rond 1900. En dáár weer onder een foto van de huidige situatie in 2017.

In het centrum zijn nog diverse van zulke onooglijke steegjes, waar je terugworpen wordt naar een tijd zonder gemotoriseerd verkeer. Ook zijn er verdekte steegjes die tussen en onder de huizen door straten met elkaar verbinden, de zogenaamde ‘Traboules’. Een ervan vind je naast de apotheek in de Rue de la République. Vraag er anders gewoon naar als je in het centrum rondloopt. De mensen hier zijn erg vriendelijk.

Leuk toch?

Als we de bezienswaardigheden van Tournus noemen, mag de Abdij Saint Philibert natuurlijk niet ontbreken. Je leest er alles over in onze online brochure over de Abdij van Tournus. En laten we dan meteen de andere mooie oude kerkjes meenemen, zoals de Eglise de Saint Valérien en de Eglise de la Madeleine, elk aan een kant van het centrum. Zie ook het kaartje op de pagina over parkeren in Tournus.

Andere bezienswaardigheden Tournus

We hebben nog een mooi fietsenmuseum, met een interessante collectie klassieke, beroemde en buitenissige fietsen en andere parafernalia, zoals reclamemateriaal en shirtjes van Tour de France-winnaars. Verder is de rivier de Saône ook een grote bron van pret. Je kunt bijvoorbeeld een kano huren in de lente en de zomer, bij een verhuurder aan de Noordkant van de stad (te voet makkelijk bereikbaar door simpelweg langs de rivier te blijven lopen).

Foto’s maken van Tournus

De mooiste foto’s van de stad maak je vanaf de overkant van de rivier. Met name aan de Quai Georges Bardin (over de brug links) die een perfecte blik op de stad met de abdij biedt. Een echte Kodak Opportunity. Zie ook onze rubriek ‘Foto’s van Tournus‘.