Tournus op de fiets

Tournus op de fiets

Tournus fietsenverhuur fiets hurenTournus heeft in het Fietsmuseum misschien wel de mooiste collectie historische fietsen van Frankrijk. Dus qua fietsen kun je in Tournus je hart ophalen. Wil je zelf ook in of rond Tournus fietsen? Dat kan. Je kunt bij verschillende bedrijven in Tournus een fiets huren. Aan de Zuidkant van de stad is bijvoorbeeld ZigZag Vélos, een professionele fietsenwinkel die ook repareert en verhuurt. Zij hebben naast enkele gewone fietsen ook een uitgebreide collectie mountain bikes, al dan niet met elektrische ondersteuning.  Pal aan de rivier en dus min of meer aan de start van de ‘Voie bleu’ vind je dan nog Cycl’auto ofwel Garage Vandroux (bij het pompstation naast de Auchan supermarkt).

Fietsen van Mâcon naar Chalon via Tournus

Tournus ligt op circa 25 km van zowel Mâcon en Chalon, alle drie steden die gebouwd zijn  aan de rivier de Saône. Langs de rivier loopt de Voie Bleu, een fietspad op het voormalige jaagpad, dat we in Nederland kennen van de trekvaart. Op een paar kleine stukjes ‘klunen’ na kun je het hele stuk van Macon naar Chalon via Tournus langs de rivier fietsen.

Fiets- en kanotochten van en naar Tournus

In Tournus is ook een bedrijf dat kano’s verhuurt en speciale combinatietochtjes aanbiedt voor wie fietsen en kanovaren wil combineren. Je kunt dan met de kano bijvoorbeeld 5, 10 of 14 km stroomafwaarts peddelen tot een bepaalde rendez-vous punt, waar de verhuurder met een fiets op je wacht. Hij neemt de kano mee terug over land, terwijl jij op je dooie akkertje terug naar Tournus fietst. Meer informatie en reserveringen bij Tournus Canoës (vanuit het centrum net over de brug links).

Fietsen langs de Via Agrippa

Overigens, leuk weetje: steden als Lyon, Macon, Tournus , Chalon-sur-Saône en Dijon liggen aan de rivier, op gelijkmatige afstanden van elkaar. Ze liggen aan het traject van de Via Agrippa, waarlangs de Romeinse heerscharen naar het Noorden trokken. Een soldaat kon per dag ongeveer 25 km marcheren. Dus elke 25 km bouwden ze een legerplaats, een versterkt fort (Castrum Romanum). Op strategisch slimme plekken, waar later moderne steden verrezen. In Tournus zijn nog oude Romeinse muren van het Castrum Romanum te vinden, in de oudste wijk ‘Quartier de la Madeleine’.

Off road fietsen op een Mountain Bike

Het terrein rond Tournus is niet echt bergachtig te noemen, maar er zijn met name aan de Westzijde in de wijnstreek wel pittige heuvels met voldoende bossen met wandel- en fietspaden en wijnvelden waar je behoorlijk ‘wild’ kunt rondfietsen. Over wild gesproken. Wil je op een zondag het bos in, zorg dan voor goed reflecterende kleding, zodat je in de verste verte niet op een hert of everzwijn lijkt. Bij de in de eerste alinea genoemde fietsverhuurders kun je zeer goede mountain bikes huren. Vraag naar een VTT of Vélo de Tout Terrain of een EVTT als je elektrische traphulp wilt. Overigens, aan de andere kant van de rivier, in de ‘Bresse’ is een uitgestrekt weilandengebied met vlakke wegen en weggetjes tussen de koeien en de kippen. Het landschap doet bijna Nederlands aan, maar dan met meer kreukels.