Fietsmuseum – Musée du vélo

Fietsmuseum – Musée du vélo

Is het ‘fietsmuseum of ‘fietsenmuseum’? Dat weet ik nou nooit. Een museum dat alles vertelt over de activiteit ‘fietsen’ of alles over de objecten ‘fietsen’? Ik kan het nu wel een tweewielermuseum noemen, maar dat is ook niet geheel correct, want er bestaan ook driewiel- en zelfs vierwielfietsen. Hoe dan ook, Tournus beschikt over een prachtig Musée du Vélo.

Openingstijden Fietsmuseum

Het museum opent van april tot en met september elke dag van 14.00 tot 18.30 uur (behalve maandag). In maart en oktober is het museum alleen op zaterdag en zondag open, en wel van 14.00 tot 18.00 uur.

Tarief Musée du Vélo Tournus

Entrée voor het fietsmuseum kost €6,- per persoon, of €5,- per persoon bij groepen vanaf 15 personen. Kinderen onder de 18, studenten, werkelozen en gehandicapten betalen slechts €3,-. En nee, er is geen gecombineerde korting voor bijvoorbeeld gehandicapte werkeloze jongeren. Wel is toegang gratis voor mensen onder de 6 jaar (mits aangelijnd).

Niet wat het kost, maar wat het oplevert!

Het fietsmuseum is gewoon hartstikke leuk. Een zeer brede collectie van ruim 200 fietsen, met naast grappige of bijzondere oude fietsen ook beroemde exemplaren, zoals een koolstofvezelfiets die het werelduurrecord brak. En veel kinderfietsen en bedrijfsfietsen, zoals de bakkersbakfiets en de taxifiets.

Zelf vreemde fietsen befietsen

Leuke extra is dat je op het plein voor het museum – op eigen risico – diverse bijzondere fietsen kunt uitproberen, zoals een fiets met een enorm voorwiel en een ‘wipfiets’. En zo is het eigenlijk toch een beetje een museum dat ‘het fietsen’ viert.

Bijzondere dagen en evenementen Fietsmuseum

Zie voor eventuele bijzondere festiviteiten in het Fietsmuseum ook onze kalender.