Galerie Nakai, een bijzondere selectie hedendaagse figuratieve schilderijen

Galerie Nakai, een bijzondere selectie hedendaagse figuratieve schilderijen

Tournus is een historisch Frans stadje vol antiquairs, een eeuwenoude abdij, luxe hotels en heel veel uitstekende restaurants, waarvan twee met Michelin-ster. In zo’n wat traditionele omgeving verwacht je niet direct een winkel met moderne kunst van uitzonderlijke kwaliteit. Toch is er in Tournus zo’n winkel: Galerie Nakai.

Een selectie van Hiromi Nakai

De galerie wordt beheerd door een Japanse kunstenares, Hiromi Nakai, die in de jaren ’90 haar opleiding tot schilder heeft genoten aan de Amsterdamse Wackers Academie. Daar ook heeft ze haar voorkeur voor figuratief werk ontwikkeld. Geïnspireerd door haar mentor Sam Drukker, een van de bekendste hedendaagse schilders van Nederland, en met docenten als Chiel Vluggen, Maarten Welbergen, Frank Leenhouts en Luk van Driessche. Hiromi selecteert de schilders in haar ‘stal’ zorgvuldig en kwam zo tot een boeiende collectie, die zeker niet zou misstaan in de Amsterdamse Spiegelstraat of in de Marais in Parijs.

Werk van kunstenaars uit alle windstreken:

  • Amsterdam (Frank Leenhouts en Bairbre Dugan, ook Wackers-docente)
  • Sint Petersburg (Elena Grishina, veelbelovende student van de Repin-academie)
  • Ravières (het schildersechtpaar Antonin Passemard en Anastasia Dukhanina)
  • La Chapelle-de-Guinchay (François Dupuis, multi-talent met klassieke stijl)
  • Barcelona (Pere Mon Taillant, schilder van verfijnde stillevens)
  • Avigliana, Italië (Mara Cozzolino, Japanse houtgravures – Mokuhanga)
  • Lyon (Marc Dailly, eigenzinnig schilder van interieurs en landschappen)
  • Tournus (Hiromi Nakai zelf, stillevens)

Veel van deze kunstenaars hebben overigens hun eigen online winkel op Galerie Nakai, waar ze zelf online kunnen verkopen wat ze willen. Dit is ene overblijfsel uit de Corona-crisis, toen de ‘echte’ winkel natuulijk dicht moest, maar de galerie heeft besloten deze service aan de eigen kunstenaars te blijven bieden.

Lage drempel qua sfeer en qua prijs.

Daarnaast verkoopt Galerie Nakai ook veel keramiek van kunstenaars uit de eigen regio. Dit alles in een woonkamer-achtige setting met een warme, laagdrempelige sfeer. Overigens geldt deze lage drempel ook voor aanschaf van de kunst zelf, want in de schilderijencollectie is ruime keuze onder de 1.000 euro. Dat heeft ook te maken met de locatie. Het gaat om een galerie ‘aan huis’, dus de vaste kosten zijn een stuk lager dan bij vergelijkbare galeries in grote steden.

Op weg naar het Zuiden? Stop in Tournus!

Als je over de Autoroute du Soleil naar het Zuiden rijdt, wil je toch minstens één keer stoppen onderweg. In dat geval is Tournus – acht uur vanaf Utrecht – een prima keuze voor een overnachting. Kun je meteen even binnen lopen bij Hiromi en haar Nederlandse echtgenoot. Om simpelweg te genieten van mooie figuratieve kunst en een gezellig praatje – desgewenst in het Nederlands.

Galerie NAKAÏ
32 Rue du Docteur Privey
71700 Tournus
T1: +33 (0)358 19 62 26
T2: +33 (0)634 60 35 72

Reageren is niet mogelijk.