Boodschappen doen in Tournus – supermarkten

Boodschappen doen in Tournus – supermarkten

Het klinkt een beetje lullig, want weinig cultureel angehaucht, maar veel Nederlanders (mijzelf incluis) genieten van de Franse supermarkten. Al was het maar omdat ze er van die typisch Franse dingen verkopen. Nou ja, tegenwoordig is een beetje Albert Heijn natuurlijk ook prima voorzien van Franse spulletjes, maar een yoghurtschap als in de Carrefour… daarvoor moet je toch echt in Frankrijk zijn.

Supermarkt Tournus

In Tournus zijn maar liefst vier supermarkten. Drie ervan staan op het kaartje. Kennelijk heeft de Aldi (helemaal bovenin waar ‘D906’ staat naar links, meteen rechts en dan een stukje verderop, voorbij de MacDonalds) niet de moeite gedaan om zich bij Google aan te melden. Valt ook niet veel over te melden. Het is een Aldi.

Lidl Tournus

Nee, dan de Lidl! Die is pas gebouwd op de plek van een oude fabriek, waarvan de gevel bewaard is gebleven. Het is een van de grootste Lidls van Frankrijk, zeer ruim van opzet, maar natuurlijk met het gewone Lidl-assortiment. Je kunt een Lidl wel groter maken, maar dat betekent vooral dat je meer meters hebt voor dezelfde producten. Maar goed. Verse groenten en fruit, heel veel vlees en natuurlijk goedkope wijn (mijn favoriet is de Spaanse – niet doorvertellen – met een netje er omheen). Bijzonder fraaie nieuwe Lidl, zij het wat te groot voor het aantal inwoners van Tournus. Van de 8 kassa’s wordt zeker de helft nooit gebruikt.

Carrefour Market

De Carrefour is al wat ouder en dat zie je er aan af. Goed breed assortiment, eigen interne slager en visboer en handig gelegen aan een plein met ook een Pharmacie, een tabac en een benzinestation, net tegenover de Tefal-Fabriek. Op hetzelfde commerciële terrein is ook een Monsieur Bricolage en een grote schoenenzaak.

Simply Market

Tegenover het sterrenrestaurant Aux Terrasses gelegen supermarktje met zeer sympathiek personeel. de meeste kassadames zijn wat ouder en zeer ervaren en toch nog steeds tot een glimlach te bewegen. Compleet assortiment, onderdeel van de Auchan-keten. De eigen slager heeft geen toonbank, maar produceert voor de open vitrines. Verder is er verse vis en een aardig assortiment streekproducten.

Aldi

Tja, die Aldi dus. Nederlanders gaan er graag naar toe vanwege het goede brood. Klopt, ook hier in Tournus heeft Aldi lekker volkoren brood, vers ter plekke gebakken. Zelf snuffel ik ook altijd even in de koopjeshoek, helemaal voorin links naast de kassa’s. Daar vind je soms interessante producten, zoals een uitstekende pindakaas met de volgende, beknopte ingrediëntenlijst: pinda’s – 100%. Zeg nou zelf, een lekkere bruine boterham met pindakaas, daar rijdt een rechtgeaarde Nederlander toch voor om?

Nieuwe supermarkt in Tournus steen des aanstoots

Er waren/zijn plannen voor nóg een supermark, een Leclerc met daarbij ook een winkelcentrum. 20.000 m2 verkoopoppervlak ter hoogte van de afslag van de snelweg. Het plan met de naam Espace Grand Rivage Tournus kon op veel oppositie rekenen omdat de ervaring uitwijst dat nieuwe commerciële winkelprojecten aan de rand van de stad altijd negatief effect hebben op het winkelaanbod in het centrum. Voor elke baan die de nieuwe hypermarkt creëert, verdwijnen er op termijn twee in het stadshart. Bovendien heeft Tournus al veel meer dan het gemiddelde aantal vierkante meters verkoopoppervlak dan het gemiddelde in Frankrijk. De hierboven gelinkte site brengt de oppositie in kaart. In het frans, dat wel.

UPDATE: de nieuwe supermarkt kwam er niet, al heeft de gemeenteraad moeten aftreden wegens het grote rumoer dat hieromtrent ontstond. De volkswil heeft gezegevierd in Tournus.

 

 

Reageren is niet mogelijk.