SLAPEN

SLAPEN

Wil je overnachten in Tournus? Zoals je ook op de bekende boekingssites als Bookings en TripAdvisor kunt zien, heb je hier zeer ruime keuze. De bekendste luxe hotels in Tournus staan pal aan de N6, de doorgaande Route Nationale die Tournus doorsnijdt. Dat zijn, van Noord naar Zuid: Hotel de Greuze, Hotel Le Rempart en Hotel Aux Terrasses. Twee van de drie de hotels (De Greuze en Aux Terrasses) hebben naast eigen parkeergelegenheid ook een restaurant met Michelinster. Aux Terrasses is overigens meer een sterrenrestaurant met een paar hotelkamers, voor wie na een copieuze culinaire belevenis geen zin heeft om in de auto uit te buiken. Alle drie doen ze het prima bij Trip Advisor overigens.

Maar de allerbeste plek om te overnachten is volgens de meeste recensies toch wel de Tour du Trésorier.  Een Bed & Breakfast van twee Waalse Belgen, pal naast de imposante abdij. Le Tour du Trésorier betekent De Toren van de Schatbewaarder (nou ja, tegenwoordig eerder ‘penningmeester’), die deel uitmaakt van het tien eeuwen oude abdijcomplex.

Daarnaast hebben diezelfde Belgen nog een appartement ‘Vini Lodge’ vlak bij de rivier. Beide locaties scoren een respectievelijk een onbescheiden 9,7 en een dikke 9,8 bij Bookings. Natuurlijk alles op loopafstand van alle toprestaurants, want groot is Tournus niet.

Goedkoper overnachten in Tournus

Natuurlijk heeft niet iedereen zin om zo’n honderd euro af te tikken voor een nachtje slapen. Gelukkig heeft Tournus ook minder luxe en toch heel aangename hotels. Zoals het onlangs gerenoveerde en door een Turkse horecafamilie gerunde ‘Le Sauvage’, eveneens aan de doorgaande weg. En het Hotel de la Paix, in hartje centrum, met zijn niet erg knusse maar wel verrassend goede en betaalbare restaurant. Prima prijs/kwaliteit-verhouding. Andere redelijk betaalbare uitspanningen zijn het Hotel Terminus en Hotel Saint Philibert, vlak bij het station. Wil je liever niet het centrum in en toch een betaalbaar hotel met vriendelijke ontvangst en een prima kwaliteit? Denk dan aan Le Kolibri, vlak bij de afslag #27 van de A6, met een ‘Zeer goed’-waardering op Tripadvisor. Het is schoon, goed onderhouden en met zeer vriendelijk personeel. Le Kolibri heeft overigens ook een verrassend goed restaurant.

TIP! Het Village Motel! 
Niet allemaal gloednieuw, maar wel super knus en met heel betaalbare kamers, ideaal voor als je in Tournus een niet te dure tussenstop wilt maken. Het Village Motel bestaat uit een soort dorp met bungalowtjes zoals je dat uit Amerikaanse films kent. Plus een zwembad! Het is maar een paar honderd meter van de snelwegafslag, en als je geen zin hebt in uitgebreid eten in het naastgelegen  ‘La Flambée’ grillrestaurant, dan vind je de Lidl en de MacDonalds in dezelfde straat. Er zijn diverse kamers speciaal gereserveerd voor gehandicapten. Wel tijdig reserveren, want het Village Motel heeft veel vaste klanten en is met deze prijs en kwaliteit vooral in het hoogseizoen snel volgeboekt met doorgaande gasten.

Iets heel anders? Kan ook.

Als je niet per se in de stad wilt zitten, zijn er rondom Tournus diverse gîtes en chambres d’hôtes. Speciale vermelding verdient het Château de Préty, op een kleine tien minuten rijden van het centrum. Het gaat om stuk of vijf luxe, compleet ingerichte gîtes in de bijgebouwen rond het hoofdgebouw, plus een aantal fraaie kamers in het ‘Maison de Maître’ zelf. Dit alles in een heerlijk afgesloten park met eeuwenoude bomen en een verwarmd zwembad. De Nederlandse eigenaar organiseert elke week een gezamenlijke maaltijd voor alle gasten, en diverse malen per jaar zijn er feesten en muziekavonden (van klassiek tot modern) in de feestzaal met bar.

In je eigen camper of tent overnachten in Tournus?

De camping van Tournus is eenvoudig, zonder veel toeters en bellen, maar gelegen pál naast het openluchtzwembad (entree met korting voor campinggasten) en aan de rivierzijde is in de zomer een kinderspeelpark ingericht, met veel gratis attracties. De camping is heerlijk rustig gelegen, met schaduwrijke plekken en keurig sanitair. Voor pubers is er niet veel te doen, maar met Tournus op loopafstand, kun je er al volwassene of gezin met kleinere kinderen prima vertoeven. Ook al omdat in het zomerseizoen Tournus veel vertier biedt, zoals de markt en gratis openluchtconcerten op donderdag en zaterdag. Zie ook onze kalender.

Meer over overnachten in Tournus

Hier staat nog maar een eerste algemeen overzicht met overnachtingsmogelijkheden in en rond Tournus. Ik zal in de loop van de komende jaren nog regelmatig artikeltjes schrijven over de overnachten in Tournus. Deze artikels vind je dan via de categorie ‘Overnachten‘ op de homepage.