Oude beelden van Tournus

Oude beelden van Tournus

De tekening hierboven is in spiegelbeeld. Als je gewoonlijk over de rivier naar Tournus kijkt is het zuiden (midi) links en strekt de stad zich dus uit ten zuiden van de abdij. De kaart hieronder laat dat goed zien. De ‘Tuilerie” op de ‘rive gauche’ tegenover de stad is overigens deels bewaard gebleven. Er staat nog een oude droogtoren uit 1711.

Abbaye Saint-Philibert (Tournus) Dessin ou gravure Sagot
Abbaye Saint-Philibert (Tournus) Dessin ou gravure Juénin 1733
Abbaye Saint-Philibert (Tournus) Plan ancien Juénin 1733

De Anton Pieck-achtige tekening hieronder laat de abdij zien met drie torens intact. Een geromantiseerd beeld, want er zijn verder geen afbeeldingen van bekend. De twee wachttorens, onderdeel van de versterkte veste, staan er overigens nog wel.

Hieronder een andere oude kerk in Tournus, de Eglise de la Madeleine, die in de 1e eeuw gebouwd is op de plek waar vroeger het ‘Castrum Romanum’ was. Dit is het zicht vanaf de rivier.

Twee plaatjes van Le Bief de Potet, een beekje dat vroeger dwars door Tournus stroomde. Nu nog trouwens, maar zoals je op het iets nieuwere plaatje van dezelfde plek ziet, sinds circa 1900 onder de grond van het gelijknamige steegje: Impasse du Bief de Potet.