SMULLEN

SMULLEN

Als Tournus érgens goed in is, dan is het wel het op hoog niveau voeden van haar inwoners en bezoekers. Je kunt goed eten in Tournus. Er zijn drie luxe hotel-restaurants en één restaurant die alle vier bekroond zijn met een michelin-ster. Met vier sterrenrestaurants op 5.800 inwoners is Tournus het meest ‘sterdichte’ stadje van Frankrijk. Maar je eet niet alleen goed in deze luxe bekroonde restaurants. Er zijn er ook zát in de middenklasse en zelfs goedkope restaurants waar je nog steeds heel behoorlijk kunt eten. Ik zal op deze site niet proberen Trip Advisor naar de kroon te steken, want zo veel culinair benul heb ik niet. Toch hoop ik hier een redelijk nuchter overzicht te geven van wat Tournus op culinair gebied zoal te bieden heeft.

Goedkoop en snel eten in Tournus

Goedkoop eten kun je natuurlijk bij de MacDonald’s vlak bij de afslag van de A6. Maar Big Macs heb je thuis ook. Ga liever naar een van de gewone snackbars in het centrum. Er zijn diverse Kebab-zaken, wat wij in Nederland ‘shoarma’ noemen. Mijn persoonlijke favoriet is die van Elodie en haar vriend, bij mij om de hoek, Place de Lacretelle. Een jong stel dat het serieus aanpakt en probeert een nette zaak te voeren. Als je patat koop om mee te nemen wel even het folie opentrekken of inprikken om het knapperig te houden, want hoe vaak ik het ze ook uitleg, ze blijven alles hermetisch inpakken.

Pizza

Er zijn een paar restaurants in Tournus die pizza verkopen, zoals Da Leonardo op het plein tegenover het stadhuis, en Lazarella aan de kade. Die laatste heeft meer iets van een eetcafé en bovendien tafeltjes aan het water. Aan te bevelen, ook al wegens de aardige, jonge bediening. Wil je alleen maar snel een pizza afhalen, dan kan dat bij Stop Pizza, waar ze ook altijd een kant-en-klaar gerecht verkopen. De goedkoopste (en verrassend goede!) pizza vind je bij Mix Pizza achter de apotheek, tegenover sterrenrestaurant Aux Terrasses aan de parkeerplaats van de Simply. Alle pizza’s ongeacht het beleg zijn daar 7 euro per stuk. Erg lekker en dus niet duur. Je moet even zoeken, want ze zitten in een hoekje van het parkeerterreintje in de ‘U’ tussen de gebouwen.

Crêpes

Sinds lente 2017 heeft Tournus weer een crêperie, gevestigd naast een van de twee stoplichten die ons stadje rijk is, aan de N6, tegenover Stop Pizza. De crêperie heet ‘Savoury Sweet‘ (Salé Sucré in het engels, vraag me niet waarom) en verkoop dan ook zowel hartige als zoete crêpes. In het weekend is reserveren aan te raden. Ze doen bij deze crêperie erg hun best om verse producten van regionale producenten te gebruiken. Zelfs de wijn komt uit de buurt.

Syrisch

Dat verwacht je niet, en eerlijk gezegd stonden wij er zelf ook van te kijken… een Syrisch restaurant in Tournus. Het gaat om een jong echtpaar dat gratis het restaurant konden overnemen van de vorige eigenaar. Het kleine lokaaltje vol spullen en met wat goodwill bleek onverkoopbaar, dus gaven ze het weg. Dat kwam in de krant, en er was veel belangstelling. Uit 150 aanvragen werd gekozen voor César en Rima, gevlucht uit Aleppo en op zoek naar een nieuwe start. Dat lijkt wonderwel te lukken, want hun piepkleine restaurantje ‘Les Délices d’Aleppe’ zit avond aan avond vol. Het eten is eenvoudig, maar niet duur en helemaal volgens de rijke tradities van Aleppo (culinaire hoofdstad van Syrië). Je vindt het sympathieke restaurantje aan het begin van de Rue de La République, tussen de bank en de makelaar.

Betaalbare Franse gerechten eten in Tournus

Eigenlijk kom je natuurlijk niet in Tournus om kebab of pizza te eten. In Tournus wil je een serieuze Franse maaltijd, klaargemaakt door een echte Fransman. Tot voor kort was het meest ‘Franse’ betaalbare restaurant mijn overbuurman, Le Bourgogne. Geen Michelin ster, maar met een nummer drie notering op Tripadvisor wel een echte publiekslieveling. Dit vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding en de echte bourgondische keuken. Dus veel boter en crème, poulet de bresse, tête de veau, quenelles, huisgemaakte pâté en meer van dat soort zware kost. Smulpapen uit de hele regio en daarbuiten kwamen van heinde en verre om te eten bij Christophe en Maryline Cannet. Helaas kreeg Christophe vorig jaar een hersenbloeding, zodat het restaurant moest sluiten. Hopelijk vinden ze een waardige opvolger, zodat Le Bourgogne kan herleven.
Dus? Tja, goede alternatieven zijn onder meer Hôtel de La Paix, een restaurant zonder veel uitstraling, maar met een uitstekende kok. Verder hebben we La Bohème, aan de Rue de la République in het centrum, ook redelijk betaalbaar en best goed, schijnt, al heb ik er zelf nooit gegeten. En in Le Fenelon – vlak bij de abdij – krijg je een aardig dagmenu tegen een redelijke prijs. Bovendien is de bediening er allercharmantst.

De betere middenklasse restaurants Tournus

Wil je net even wat chiquer zitten? Ook dan is er in Tournus keuze zat. Mooi gelegen aan de kade vinden we de ‘Grill des Quais’, na de grootscheepse rénovatie in 2016 sterk teruggekomen met een redelijk moderne kaart en goede kwaliteit. Bovendien zit je er erg mooi, zeker als in de zomer het terras aan de waterkant open is.

La Flambée, Le Kolibri

[wordt vervolgd]