Commentaren

Commentaren

Hieronder wat commentaren van enthousiast bezoekers aan de Abdij en Tournus, deels gevonden op TripAdvisor, en vertaald uit het engels en frans.

De Abdij Saint Philibert

“De prachtige Saint-Philibert Abdij is hét symbool van Tournus. De kerk is een pronkstuk van de Romaanse architectuur in Frankrijk. De klokkentorens in rose stenen domineren het stadsgezicht van Tournus. Het complex, omgeven door een vestingmuur, is het enige Romaanse complex in Europa dat in zijn geheel bewaard is gebleven. De binnenkant van de abdijkerk is mooi gerestaureerd en in uitstekende staat. Let op de rijzige pilaren van ruwe stenen en het gewelfde plafond. Er zijn drie verschillende gewelfsystemen. Door deze te combineren werd een voor Romaanse kerken ongekende hoogte mogelijk. Er is een speciale brug gecreëerd boven de mozaïeken uit de 2e eeuw, zodat je die goed kunt bekijken. Vergeet niet ook even af te dalen in de oude crypte.”

“Telkens als we in Frankrijk zijn, maken we altijd even een omweg om de abdij St Philibert in Tournus te bezoeken. Architectonisch gezien is dit mijn favoriete kerk in de hele wereld. De hoog oprijzende zuilen dragen bevallige Romaanse bogen. De roze tint van de stenen geeft het interieur een sublieme zachte gloed. De zuilen en muren zijn niet – zoals je zo vaak ziet – verpest met allerlei latere architectonische rommel, zodat je een heel simpele, authentieke en elegante abdijkerk ziet. Als je interesse hebt in de eerste beginselen van de kerkarchitectuur en in de buurt bent, is dit zeker een omweg waard. Als de Michelingids kerken zou waarderen zoals restaurants, zou dit een driesterrenkerk zijn: de reis waard.”

“Deze streek van de Bourgogne heeft meer dan 100 Romaanse kerken en abdijen, waaronder Cluny en Taizé, maar voor ons is het hoogtepunt toch wel de abdij van Tournus. De setting is sober en vredig, omringd door het plein en een wirwar van oude straatjes. De abdij heeft een roze tint en de binnenkant is een natuurlijke mix van oude elementen met modern glas in lood en beelden. De kerk is nog gewoon in gebruik en voelt als een levende plek en niet een historisch monument. De crypte, het mozaïek, de kloostergang, de refter annex kunstgalerie, alles werkt mee voor een bijzondere ervaring. Elke keer als we naar Frankrijk gaan, proberen we hier terug te komen om er wat tijd door te brengen.

Tip: We zijn overigens van mening dat het café tegenover de abdij – La Maison de Marion – uitstekend koffie, lunches en gebak serveert.”

Musée Greuze

Mooie presentatie van het lokale verleden. Verwacht geen enorm museum te bezoeken. Het is een klein regionaal museum dat een inkijkje wil geven in de lokale cultuur en met name in de sfeer van het ‘hospice’, de voorouder van het moderne ziekenhuis. Als bezoeker raak je misschien wat in verwarring door de zeer veelzijdige en eclectische collectie, want er zijn onder andere prehistorische vondsten en schilderijen van de uit Tournus afkomstige moralistische schilder Greuze. Laat vooral de prachtige apothécaire niet schieten!”

Een verbazingwekkende wandeling. Dit ‘Hotel Dieu’ ofwel oude ziekenhuis is zeker een bezoekje waard. Het gebouw is minder bijzonder dan het hospice de Beaune, maar het ziekenhuis zelf is is veel completer en interessanter. De uitstekende bewaard gebleven apotheek alleen al is de moeite waard.”

Een mooi museum van de gezondheid door de eeuwen heen. Heel interessant om te zien hoe in de Middeleeuwen de hulpbehoevenden werden opgevangen, met aparte zalen voor mannen en vrouwen en soldaten. Verder zijn er vitrines met oude chirurgische voorwerpen, een prachtige apotheker, en een verstilde binnentuin. In vergelijking met het indrukwekkende ‘hôtel dieu’ is het aangrenzende museum niet uitzonderlijk.”

“Goed bewaard gebleven. Op korte afstand van het beroemde Hospice de Beaune, hoeft dit ‘Hotel dieu’ van Tournus zich zeker niet te schamen. Dit ‘ziekenhuis’ was nog in gebruik tot 1978! Er zijn drie ruime zalen – voor mannen, vrouwen en soldaten – plus een kapel. In het midden van de zalen staan lage vitrines met vele instrumenten, gebruikt voor de behandeling van patiënten vanaf de zeventiende eeuw tot 1978. Extra interessant door de toezichthouder die het ziekenhuis heeft gekend toen het nog in werking was en die je interessante verhalen kan vertellen.”

Musée du Vélo / Fietsmuseum

“Je kijkt je ogen uit! Een echte belevenis voor motorrijders en fietsers. Zowel als het om oude collecties van fietsen gaat, als om alles wat het wedstrijdfietsen betreft… plus niet te vergeten  vergeten enkele unieke en fenomenale pronkstukken !! Echt een bezoek waard, u zult zeker genieten.”

“Een leuke verrassing met een van de grootste particuliere verzamelingen van Frankrijk die je terugvoert langs een eeuw fietsgeschiedenis. De gepassioneerde vrijwilligers die het museum bemannen zijn altijd bereid vragen te beantwoorden. Dan zijn er nog allerlei rare fietsen om zelf uit te proberen, met een bijzondere vermelding voor de ‘grand bi’ met zijn  enorme voorwiel.”

“Een geweldige museum dat je meeneemt door alle tijdperken. Een mooi rijk museum vol interessante herinneringen aan de geschiedenis van de fiets. Pret voor bezoekers van alle leeftijden. Kinderen kunnen tijdens de bezichtiging een quiz doen om aan het einde een klein cadeautje te winnen. Dat is toch weer iets extra. Verder is het mogelijk om een aantal ongewone fietsen te proberen, voor nóg meer plezier van dit bezoek. Dus: zeker bezoeken, het is top daar!”

“Een museum dat bij de stad past. Geweldige sfeer om te bezoeken met zeer betrokken medewerkers. Het museum is ingericht in een deel van een oude aardappelzetmeelfabriek, waarmee maar is aangetoond dat een oud gebouw dat de deïndustrialisatie overleefde toch nog goed gebruikt kan worden. Je krijgt in dit museum echt de indruk van een gepassioneerde familiebedrijf waarbij een verzamelaar er vooral in geïnteresseerd is om iedereen te laten meegenieten van zijn collectie. Met een zeer redelijke entreeprijs. En petje af voor de mogelijkheid om als bezoeker fietsen uit te proberen op de binnenplaats. Let wel op voor de toegang met de auto (en met de fiets!). Het gebouw is niet per se makkelijk te vinden. Het staat op een industrieterrein naast een fietsenwinkel en de fabriekswinkel van Tefal/SEB/Moulinex (overigens ook interessant).”