Kikkerbilletjes eten in Tournus

Kikkerbilletjes eten in Tournus

Als je in Tournus bent, ben je in het zuiden van de Bourgogne, zo’n beetje waar Zuid-Frankrijk begint. En als je eenmaal hier bent, wil je natuurlijk ook echt Bourgondisch eten. Dus Poulet de Bresse (de enige AOC-kip ter wereld) met morillen in crèmesaus, of escargots (slakken) en cuisses de grenouilles (kikkerbilletjes)! De vraag is dus ‘Waar kun je kikkerbilletjes eten in Tournus?” Het antwoord zal je niet verrassen. Zo’n beetje overal!
Kikkerdijen op het menu

De meeste restaurants in Tournus hebben wel kikkerbillen of  ‘cuisses de grenouille’ (eigenlijk ‘kikkerdijen’, want kikkers hebben natuurlijk helemaal geen billen) op het menu. Alleen de manier waarop ze geserveerd worden scheelt nogal per restaurant. Traditioneel is dat in een roomsaus (grenouilles ‘à la crème’ of met een lekker vette peterselie/knoflook boter saus (kikkertjes in het groen). De sterrenrestaurants doen dat natuurlijk ietsje anders:

Cuisses de grenouille étoilées à Tournus

Het tegen de Abdij Saint Philibert genestelde Restaurant Greuze (1 ster) gaat voor een pure presentatie, waarbij de licht gepaneerde kikkerpootjes uitnodigend, bijna reikhalzend naar de hongerige gast opkijken. Geserveerd op een groen bedje van ratte-aardappeltjes en peterselie, met een zachte knoflookcrème en chantilly. Het resultaat mag er wezen, zoals je in de video boven dit artikel ziet.

kikkerbillen bij 'aux terrasses' TournusHet restaurant ‘Aux Terrasses‘ (1 ster) kiest voor een kunstzinnige creatie van kikkerbilletjes in een bakje, zo te zien van het bot ontdaan en zwemmend in een schuimig soepje op een groen bord dat wel iets aan een vijver doet denken. En zien we daar kroos? Het zal wel sterrekers (cresson) zijn.
Het wereldrestaurant Meulien (ook 1 ster), diagonaal aan de andere kant van de stad houdt het op een wat meer traditionele opmaak met zelfs nog iets wat op een pootje zou kunnen lijken. Die kikkerbillen kun je dus met je handen eten (want dat mag).kikkerbilletjes in Tournus, bij restaurant Meulien
Maar goed, al deze mooimakerij is voor de gemiddelde bezoeker wellicht iets te hoog gegrepen. Als je gewoon een flink bord verse kikkerbilletjes in een knoflook-peterseliesaus wilt eten, ga dan naar Le Grill des Quais of Le Parisien, (aan weerszijden van de brug aan het water stadszijde) of naar Les Jardins de la Saône, aan de overkant van de rivier (over de brug rechts) waar je een bord vol vijverbanket kunt eten met uitzicht op de rivier.

Kikkerbilletjes in de buurt van Tournus

Een speciale vermelding verdient het dorpje ‘La Truchère’ dat in een moerassig gebied ligt, aan een riviertje dat uitmondt in de Saône. Even ten Zuid-Oosten van Tournus. Je kunt hier spelevaren in een huurbootje en op een terrasje de allerheerlijkste kikkerbilletjes en slakken eten in de restaurants ‘L’embarcadère’ (De Steiger!) ‘L’Escale’ en ‘La Grenouillère’. De kwaliteit van de drie restaurants is vergelijkbaar, maar de plek aan het water is wel even iets landelijker en dus beter passend bij het gerecht. Je kunt tijdens het eten de broertjes en zusjes van je gerecht bij wijze van spreken horen kwaken. Ik zou zeggen, in de zomer of bij mooi weer even naar la Truchère rijden. En anders lekker binnen genieten van kikkerbillen in Tournus zelf.

 

 

Reageren is niet mogelijk.